eftergymnasiala utbildningar

Ändra yrkesbana i vuxen ålder

I Örnsköldsvik så finns det ca 5000 personer med anställning inom industri, teknik och IT. Det finns möjlighet att växla bransch och yrke i vuxen ålder genom att söka till eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot teknik. Tillväxten är stark och kompetens med teknisk bakgrund har en stark efterfrågan.

Vill du läsa mer om Örnsköldsviks arbetsmarknad kan du gå in på länken https://www.jobbaochlev.se/

Vuxenlärling svets

Som vuxen är en lärlingsutbildning ett bra sätt att byta yrkesinriktning eller för att komma in på arbetsmarknaden.

Lärlingsutbildningen inom svetsning pågår under två terminer och sjuttio procent av utbildningen är beläggs på ett företag som skolan ordnar. Varje lärling blir tilldelad en handledare som ser till att läroplanen följs samt har regelbunden kontakt med ansvarig lärare på skolan.

Just nu finns ett stort behov av utbildade svetsare i Örnsköldsvik och chansen är stor att få en fast anställning efter avslutade studier.

Vuxenlärling CNC

Som vuxen är en lärlingsutbildning ett bra sätt att byta yrkesinriktning eller för att komma in på arbetsmarknaden. Lärlingsutbildningen inom CNC pågår under två terminer och sjuttio procent av utbildningen är beläggs på ett företag som skolan ordnar. Varje lärling blir tilldelad en handledare som ser till att läroplanen följs samt har regelbunden kontakt med ansvarig lärare på skolan.

Just nu finns ett stort behov av utbildade CNC-operatörer i Örnsköldsvik och chansen är stor att få en fast anställning efter avslutade studier.
Som CNC-operatör arbetar man med att sköta datorstyrda maskiner som genom till exempel svarvning, borrning eller fräsning tillverkar detaljer av metall, trä eller plast. Beroende på CNC-operatörens kompetens kan arbetsuppgifterna variera från att bara rigga maskiner till att självständigt programmera och läsa ritningar.

Institutet för tillämpad hydraulik

Institutet för tillämpad hydraulik (ITH) bedriver Yrkeshögskolans utbildningar på uppdrag av industriföretag i Västernorrland. ITH grundades 1987 och är idag Nordens bredaste kompetenscentrum för hydraulik och stoltserar med Skandinaviens mest välutrustade tekniklabb.

Behovet av exempelvis Hydraulsystemtekniker är stort och yrkesutbildningen leder 9 av 10 gånger till anställning efter avslutade studier. Utbildningen pågår under ett och ett halvt år och är kostnadsfri. ITH garanterad dessutom en bostad i Örnsköldsvik under studietiden och utbildningen är självklart CSN-berättigad. Det finns även andra utbildningar på såväl distans som på plats.

Örnsköldsviks Industrigrupp är engagerad i ITH och deltar i ledningsgruppens arbete för framtagande och utveckling av utbildningarna.